Säkerhet i trafiken

bil kört in i trädMotorfordon i all ära, men utan säkerhetsåtaganden så blir inte åkandet speciellt långvarigt. På körskolan får vi lära oss en stor del av den trafiksäkerhet som krävs för att köra och utrusta bilen med ett säkerhetstänk. Dock glöms många av dessa lärdomar bort relativt snabbt och riskerna med att föra fram sitt fordon blir större.

Den tiden som vi måste höja vårt säkerhetstänk är på vintern, men andra månader är och de olycksdrabbade även om det inte är vinterlag. På sommaren har vi riskerna med vattenplaning vid kraftig nederbörd, tungt trafikerade vägar under semestern, alkoholpåverkade förare, vilt rör sig mycket på sommaren, etcetera. Vintern är dock en årstid fylld av olyckor, de naturliga elementen som snö och is ställer till det och anpassar man inte sin bil i tid så utsätter man inte bara sig själv för fara utan medtrafikanterna utsetts även de för en hög risk.

Utrustningen som minskar riskerna

I trafiken är det som sagt viktigt att ha ett säkerhetstänk, inte bara med hur man kör utan också hur man utrustar sin bil. Utrustning att tänka på att införskaffa eller kontrollera på bilen är:

  • Vinterdäck och sommardäck, de skall på och av vid rätt tillfälle, vänta inte tills sista stund utan var ute i god tid. Redan vid 4 grader kan det ha bildats en ishinna på vägarna och riskerna är betydligt högre med sommardäck. På däck365.se har man lätt hittat vinterdäck med fälgar till bilen.
  • Spolarvätska och torkarblad, det är viktigt att ha fri sikt när man är ute och kör. Man upptäcker faror som vilt och annat i trafiken tidigare och minskar risken för olycka.
  • Serva bilen regelbundet, byta olja, kontrollera bromsvätska, vätskan i batteriet och alla nödvändiga delar för att bilen skall rulla säkert.
  • Byt bromsbeläggen direkt när det är dags, bromssträckan förkortas och det kan vara skillnad på liv och död ibland.
  • Använd säkerhetsbältet vid alla tillfällen.

Med all den utrustning som går att köpa till sin bil så är det inte mycket värt om man inte har ett säkerhetstänk kring hur man framför sin bil. Anpassa hastigheten efter vägunderlag och situation, ta inga onödiga risker och visa respekt i trafiken.